Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Strona internetowa opracowana w ramach kompanii pt. „Czyste powietrze zdrowy człowiek w 5 gminach powiatu bielskiego”, przez Fundację EKO, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Projekt ekologiczny dla Miasta Cieszyn

Piknik Ekologiczny w ramach projektu pn. „Cieszyńska Szkoła EkoMyślenia”
Fundacja EKOARKA realizuje projekt dla Miasta Cieszyn, który rozpoczęliśmy piknikiem ekologicznym dla 500 najmłodszych uczniów cieszyńskich szkół podstawowych.
Przekazywaliśmy wiedzę i umiejętności proekologiczne z zakresu m.in. prawidłowo prowadzonej segregacji odpadów, podejmowania działań mających na celu dążenie do zapobiegania powstaniu odpadów – jako kluczowego elementu hierarchii postępowania z odpadami czy też prowadzenia gospodarstwa domowego opartego na minimalizacji wytwarzania odpadów i maksymalizacji wykorzystania produktów, ograniczenia zużycia wody i energii, ograniczenia niskiej emisji, wzrostu ilości wody opadowej poddanej retencji i wykorzystania odnawialnych źródeł energii.
Podczas pikniku uczniowie nauczyli się jak na co dzień dbać o otaczającą ich przyrodę.

Fundacja EKOARKA
ul. Podgórska 17